Laten we beginnen bij de structuur…

Natuurlijk gaat u over de inhoud van uw rapporten, nota’s, jaarverslagen. Maar soms komt die inhoud net niet zo naar voren als u had gewild. Ziet het er gelikt uit maar mist er iets… Dat zou, zeg ik voorzichtig, aan de structuur van uw stuk kunnen liggen. Sluiten problemen, oorzaken en gevolgen wel goed op elkaar aan? De frisse blik van een buitenstaander kan hier veel verhelderen. (Van dat herstructureren kan ik vanwege geheimhoudingen overigens weinig openbaren…)

De oplossing kan ook liggen in het opdelen in hapklare brokken. Met intrigerende tussenkoppen, een inleidinkje hier en daar, een samenvatting tussendoor. Daar kan diezelfde buitenstaander ook bij helpen.

Kijk ook nog eens goed: kan het niet wat korter? Tikje boeiender geformuleerd wellicht? Al met al een stuk toegankelijker voor die vaak arme lezer? Mag ook best met zakelijke teksten, hoor! Deze buitenstaander zou het u graag laten zien.

Eens per week werk ik met en bij Unit-2, een Leids communicatiecollectief. Onder meer om (soms ingewikkelde) congressen te verslaan.